Økonomisk voksenopplæring

05.10.2023

"Do what you can, with what you have, where you are." 

- Theodore Roosevelt

Dette sitatet er på topp tre hos meg. Mange mennesker har en innstilling om at "når x skjer, så skal jeg gjøre y". Jeg forsøker å ikke tenke dette, men heller tenke "hva kan jeg gjøre her og nå, med det jeg har tilgjengelig?" Fordi jeg er så mye bedre, ja, derfor. Dette skaper momentum, drivkraft, experience points, mestringsfølelse, og endring i positiv retning, forhåpentligvis, sannsynligvis.

Jeg tenkte jeg skulle starte med voksenopplæring når det kommer til personlig økonomi. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg er det beste eksempelet å følge, men jeg har blitt ca 1000 ganger bedre de siste månedene, så jeg liker å tro at jeg har mye fornuftig å komme med. Kanskje jeg da er nettopp det beste eksempelet? Så er spørsmålet om dette bør være en bloggpost eller en bok.

Her er flere andre grunner til at vi alle bør ha en liten oppfriskning av de personlige økonomiferdighetene våre:

 1. Det finnes et tv-program som heter Luksusfellen, jeg sier ikke mer.
 2. Joda, jeg skal si mer. Det finnes egne bedrifter eller utlånsfirmaer eller hva vi skal kalle det, kreditorer, som er spesialisert på å samle opp lånene til folk. Dette fordi mange tar flere smålån og forbrukslån og bruker kreditt på flere forskjellige plasser. Denne kreditten og lånet baller seg opp og blir etter hvert uhåndterlig. Når vi har kommet til det punktet der noen tjener penger på å tilby en løsning, når problemet er at mange tar fullt av lån flere plasser. Altså, trenger jeg å si mer? Norge AS går så det suser, men det gjør ikke enkeltmannsforetaket Ola Nordmann.
 3. Jeg følger politiker og tidligere journalist Mimir Kristjansson, som skriver om at forskjellene på fattig og rik i landet aldri har vært større enn nå, om matkøer, om familier som må hoppe over måltider. Det er trist, eller jævlig, eller drit, at det skal være slik i Norge i dag.
 4. Strøm- og matprisene har nådd et toppunkt, fordi grådigheten styrer. Likevel må regninger betales, husleia må inn, lån må betjenes, vi må ha strøm til å vaske klær, til å varme oss. Vi trenger mat i magen.
 5. Jeg leser at det kastes mer mat nå enn tidligere her i landet. Jeg misliker sterkt å kaste mat, spesielt kjøtt. Dette er noe som kan unngåes. Jeg vil jo selvfølgelig legge masse skyld på butikkene, eller de på kontorene over der igjen, de som styrer i det skjulte med tall og inntjening, kampanjer og slikt. Og at mat bør legges ut til redusert pris ikke selve dagen det går ut, men i grei tid før dette, slik at vi slipper å kaste mat fordi vi ikke rekker å spise den. Uansett. Nok grunner. Maten skal i magen, ikke i søpla.
 6. Nei, en grunn til. Fordi jeg bryr meg. Jeg kommer sikkert på flere grunner, og du kommer sikkert også på grunner for deg selv. Over til det praktiske!

Jeg vil bare si en ting først! Jeg forsvarer ikke politikken som styres i landet i dag. Jeg synes ikke den er bra. Punktum. Samtidig er jeg sikker på at mange av oss kan bli mer bevisste på vår egen økonomi, se hvilke muligheter vi har, og få til en eller to, eller 10, forandringer, forbedringer, for vår egen del.

Dette blir mye, dette blir langt. Fordi jeg bryr meg så mye. Noe sier seg selv, noe er helt åpenbart. Men det er likevel viktig for noen å bli minnet på disse tingene. Mange ting kommer jeg også til å glemme.

Hvor skal jeg begynne? Jeg begynner bare i ren Odd Magne-stil, helt tilfeldig, uten noen tanke bak! Eller etter prinsippet det første jeg tenker på. Jeg begynner på en ny liste, fordi lister er så kule! Vær forberedt på kaos. Jeg tror ikke jeg kommer til å skrive så underholdende som jeg (vet ikke) ellers skriver, vi holder oss til streng gjennomførbar praksis!

 1. Den ene tingen.
  Dette treffer meg noe helt ekstremt. Jeg har et par ting som fungerer som et sluk for pengene mine. Jeg ser det ikke så tydelig på kontoen, hva nøyaktig pengene alltid går til. Men jeg vet, jeg vet det så altfor godt. Snus og energidrikker. Jeg har ikke lyst til å skrive dette her, fordi det er direkte flaut og noe selvydmykende ved at andre kan lese dette. Men det må gjøres, fordi jeg vet at jeg ikke er alene. Jeg sluttet å snuse og drikke energidrikker den 18. september. Før dette hadde jeg nok svidd av flere hundretusener på dette i mange år. Jeg regnet litt på det, og fant ut at jeg sikkert brukte rundt 4500 kroner i måneden på dette UNØDVENDIGE forbruket av piss og drit. Det er mye penger. Det er mulig at det er lettere for meg å skrive dette fordi jeg har sluttet, men det føles likevel ikke godt. Dette er min ene ting. Jada, jeg vet at det er to ting, men jeg samler det litt sammen under fellesnevneren unødvendige avhengigheter.

  Vi har alle en eller annen slik ting. Det kan være å shoppe klær eller klokker man ender opp med å aldri bruke. Det kan være at man er rusavhengig, enten det er nikotin, alkohol eller sterkere saker. Det kan være å spise ute altfor mange ganger i løpet av en uke eller måned. Det kan være sukker og søppelmat. Det kan være spilleavhengighet, enten pengespill eller at man kjøper altfor mange spill og tilbehør til spill, eventuelt mikrotransaksjoner inni spillet. Som hovedregel er det penger vi bruker på ting vi ikke trenger, som har kommet opp til et problematisk nivå.

  Jeg visste alltid innerst inne hva dette var for min egen del. Det tok lang tid før jeg gjorde noe med dette, men til slutt fikk jeg det til. Jeg sier ikke at du må gjøre noe her og nå, men vær bevisst på det. Dra det fram, få fokus på driten. Vit hvor mye det har å si, og hvor lite det egentlig gir deg. Planen er å skrive mer om akkurat dette temaet ved en senere anledning, så jeg avslutter punktet for nå. Men du vet, du har sannsynligvis en slik ting, du og.
 2. Handling.
  Du vet det kanskje, at det er en grunn til at forskjellige ting er plassert på bestemte plasser i butikkene. Dette er psykologi, avansert psykologi. Decision fatigue eller at vi blir slitne av å ta beslutninger. Når er viljestyrken på sitt sterkeste i løpet av dagen, uken, måneden? Dette er bare en av de tingene jeg tenker på når det kommer til handling. Jeg begynner å seriøst vurdere om jeg skal skrive bok... Faen, enda en bokide.

  Mitt tips til deg er at du skal planlegge handleturene til så få ganger i løpet av en periode som mulig. Hadde det vært gjennomførbart å bare handle en gang i året, ville jeg ha anbefalt det. Hvorfor noe så merkelig? Fordi vi tar veldig mange dårlige beslutninger når vi først er på butikken. Har du hørt visdomsordet at man ikke skal handle på tom mage? Det ligger noe i dette. Og jo flere ganger vi er på butikken, jo lettere er det for oss å gjøre dårlige vurderinger. Vi plukker med en ekstra sjokolade, en ekstra brus, noe mer vi ikke trenger, åh har du sett tilbud på blablabla (som vi egentlig ikke trenger).

  Skriv en handleliste, helst for hele uka. Planlegg middager, og hva du kommer til å trenge for uka. Dopapir, såpe, kaffe, pålegg, ingredienser, olje, paracet. Jeg vet ikke hva du trenger. Du vet. Planlegg gjerne også hva du skal ha av snop denne uka. Det er bedre å ha det på lista, enn å gjøre ubevisste småkjøp som fort kan doble forbruket uten at du er klar over det. Og når du handler, forsøk å holde deg til lista så godt du kan.

  Bli COOP-medlem og Trumf-medlem. Det koster ingenting, og du får medlemsfordeler av det. I løpet av noen år kan du plutselig ha en del penger på de ulike kontoene på grunn av at du er medlem. Å ikke være medlem er bare dumt.

  Hovedbudskapet er uansett at du handler inn stort slik at du unngår småkjøp, impulskjøp, kjedeshopping. Last også ned appen Mattilbud. Der finner du samlet tilbudsavisene til de ulike butikkene. Noen ganger kan det være mye penger å spare ved å vite om de ulike tilbudene. Men vær samtidig bevisst på luretilbud. Jeg blir provosert når jeg ser at en vare er satt ned med to kroner, fra 29 kroner til 27 kroner. Reis til helvete med sånne pisstilbud.

Jeg skal fortsette innlegg fra økonomiskolen, men avslutter nå for denne gang, slik at du kan vente i spenning på neste episode. Håper dette var noe givende. Husk hva du kan gjøre med det du har der du er. Jeg ønsker deg alt godt. Ta gjerne kontakt med meg, enten her eller på Facebook, hvis du vil snakke om noe, trenger hjelp med noe, uansett. Ikke ring. Ikke bank på døra mi. Klem.