Det verste jeg vet

07.08.2023

Det er en ting jeg har tenkt på å skrive om helt siden jeg startet denne siden, noe jeg synes er viktig å få oppmerksomhet rundt. Helt siden jeg selv ble pappa har jeg sett på barn som noe dyrebart, noe av det mest uskyldige som finnes. De har ikke bedt om å komme hit, de har ikke sendt noen søknad som har blitt innvilget. Derfor fortjener de alt det beste, selv om det beste også kan være å si nei og sette grenser. Jeg hadde det ikke slik før jeg selv ble pappa, men jeg merket da jeg skulle se en dokumentar, en såkalt true crime-serie om ei syv år gammel jente som sporløst hadde forsvunnet, at dette kan jeg ikke se på, dette vil jeg ikke se på. Serien finnes på TV2 Play og heter Mysteriet Marianne. Den handler om Marianne på seks år, som forsvant da hun skulle på butikken og kjøpe seg is. Jeg så aldri serien, og har ennå ikke sett den. Jeg klarte å se Therese-saken på NRK, men dette var også hard kost for meg.


Bortføring av barn og det som måtte følge med er noe av det mest grusomme jeg kan tenke meg. Jeg klarer ikke å sette meg inn i hva som må foregå i et menneskesinn, som kan få noen til å gjøre noe slikt mot et barn. En serie jeg likevel har sett finnes på HBO Max. Den heter Operasjon Lost Boy, og handler om et pedofilinettverk som avdekkes, der en norsk politimann er involvert, som går over landegrenser og flere kontinenter. Jeg har ingenting til overs for slikt, og synes dette er noe av det viktigste arbeidet politiet gjør, og tenker at slikt må prioriteres. I den siste tiden har det også kommet fram mye skittent etter at det ble avdekket hva Jeffrey Epstein hadde holdt på med i altfor lang tid, med hjelp fra Ghislaine Maxwell. Mektige mennesker med altfor mye handlingsrom, der mange som hadde kunnet gjøre noe, valgte å se en annen vei.


Jeg mener at spesielt når det kommer til barn, skal vi gjøre alt annet enn å se en annen vei. Jim Caviezel, skuespilleren som er mest kjent for sin rolle som Jesus i The Passion of the Christ, har nettopp kommet ut med en ny film: Sound of Freedom. Denne filmen har høstet gode anmeldelser, og er en ubehagelig film, som jeg også tror er viktig å få med seg. Filmen handler om bortføring av barn og det som dessverre ofte følger med. Filmen har ennå ikke kommet til Norge, men når den kommer skal jeg se den.


Poenget mitt er ikke å få fram meg selv midt oppi dette. Det er heller ikke å anbefale serier og filmer, selv om det er nettopp det jeg gjør. Det kan hende jeg tar fram disse, fordi jeg ikke ønsker å skrive for mye om disse grusomhetene. Det er for meg nok at jeg vet om dette, uten at det bør beskrives for mye. Fantasien lever sitt eget liv, og i dette tilfellet vil jeg begrense min egen fantasi, for meg selv. Likevel synes jeg samtidig det er viktig å være oppmerksom på at dette tragisk nok er noe som skjer. Det skjer i Norge, i lokalsamfunn, det skjer overalt i verden. Det er vår jobb som medmennesker å vite dette, å være våkne, selv om det er ubehagelig og direkte jævlig.


Herodot var en historiker i antikken. Han skrev om de persiske invasjonene av Hellas. Et kjent sitat fra Herodot er følgende:

"The only good is knowledge, and the only evil is ignorance."

Jeg synes det sitatet er passende i denne sammenhengen.