Fersk student?

10.08.2023

Shirley Bassey gjorde karriere av å synge sanger til James Bond-filmer. Hun sang blant annet en sang som heter Diamonds Are Forever, til filmen med samme navn. Når man er ny som student, er man fortsatt såpass ung og føler nok at man er udødelig og skal leve evig. Jeg gjorde sikkert også dette selv, den gang da jeg var en del år yngre og skulle begynne å studere. Men ingen av oss varer evig, og jeg er egentlig ikke så interessert i diamanter heller. Jeg kunne også tatt fram andre James Bond-sanger, som tydeligvis passer like bra for mange studenters livsfilosofi som for hemmelige agenter. Slik som You Only Live Twice, Tomorrow Never Dies og ikke minst We Have All The Time In The World. Men, det jeg derimot tenker på, som er grunnen til at jeg skriver dette, er hvilke råd jeg selv ville ha gitt til den yngre versjonen av meg, dersom jeg skulle ha fått anledning til å skrive et brev til meg selv og sendt det i en tidsmaskin. Hva bør du prioritere? Hvilke valg skal du ta? Hvordan skal du studere? Studieteknikk? Hva med økonomien?


Hvor skal vi begynne? La oss begynne med det viktigste. Studiene, sant. Dersom noen skulle løpe et maraton, ville jeg ha anbefalt å starte treningen allerede nå, dersom vi antar at maratonet er noen måneder fram i tid. Det lureste er ikke å begynne å trene uka før du skal løpe maraton. Jeg har løpt halvmaraton uten å ha trent noe særlig til det. Det gikk, men det kunne gått 567% bedre dersom jeg hadde trent jevnt og regelmessig til det i ukene og månedene før. Det går, men er langt fra optimalt. Derfor vil jeg at du, uansett hva du studerer, begynner rolig og forsiktig med å sette deg inn i pensum og hva det er lurt at du lærer deg. Dra på alle forelesninger, dra på alle seminar. Dette er en genial måte å få inn stoff på, og i tillegg en fin mulighet til å bli kjent med dine medstudenter. Når det kommer til læring av stoff, er vi mennesker svært ulike. Noen lærer av å lese, andre av å lytte, tredje av å gjøre og så videre. Jeg vil at du skal teste ut hvordan du lærer best. Bruk internett og apper og det du kan finne. Se videoer på Youtube og andre plattformer, lytt til podcaster, skriv notater, snakk om det i seminargrupper, med medstudenter, tegn, forsøk å lære andre det du har lært, lag kollokviegrupper, lær studieteknikk, gjør oppgaver, lag oppgaver til deg selv, forsøk å gjøre studiene morsomme. Å lære hvordan man lærer, og ikke minst at du lærer hvordan nettopp du best lærer, er noe av det beste du kan lære deg.


Da jeg begynte å studere, hadde jeg null peiling på studieteknikk. Det jeg hadde med meg i bagasjen fra videregående, hjalp lite. Dette var noe nytt. Jeg kjøpte noen bøker om studieteknikk, men de traff meg ikke helt. Jeg var umoden da, rett og slett, forstod ikke hva det krevde fra meg for å gjøre det bra. Hadde jeg måtte gjøre alt om igjen, hadde jeg ventet med å studere til jeg faktisk var klar for det. Heller jobbe og spare penger, eller starte på folkehøyskole eller lignende. Hadde jeg vært motivert, ville jeg ha fått inn pensum på mange andre måter enn å måtte sitte med ansiktet ned i boka. Jeg ville ha brukt internett i større grad, dratt på alle forelesninger og grupper, lastet ned apper om det var aktuelt, jeg ville ha gjort læringen interessant og morsom, så det ikke føltes som en jobb eller et slit. Derfor vil jeg også si at det ikke nødvendigvis er feil å teste ut studier, men så angre seg. Livet er å feile, men det er bedre å lære av andres feil.


Det økonomiske. Det er dyrt å være student i dag, på samme måte som det er dyrt rett og slett å være menneske i dag. Maten har blitt dyrere, leieprisene har gått opp, og dersom man skal ta en tur ut på byen, kommer man ofte hjem igjen blakk og i dårlig form. Det første tipset mitt her er at du får deg en jobb ved siden av studiene. Dette vil redusere en del stress som følger med å ha dårlig råd. I tillegg gir det deg arbeidserfaring, som ser bra ut på en CV senere. Du kan ringe rundt til barnehager, SFO, sykehus, hjemmetjeneste. Eller du kan ta en runde med åpen søknad til plasser du kunne tenke deg å jobbe på, enten det er i en butikkgate eller på et kjøpesenter. Eventuelt kan du sjekke ut bemanningsbyrå eller se etter noe på nett. Kanskje du vil bringe mat for Wolt og Foodora? Mulighetene er mange, og jeg gjentar: det første tipset mitt er at du får deg en jobb ved siden av studiene. Unntaket er dersom du er rik og har nok penger, men til og med da vil jeg anbefale deg å jobbe. Å jobbe gir livserfaring. Livserfaring er noe av det viktigste man tar med seg videre. Det andre når det kommer til det økonomiske, er at du blir bevisst på hva du bruker penger på. Ro ned, og minimer impulskjøp, enten det er spill eller klær eller hva det skulle være. Skriv det ned på en liste, det du ønsker deg, spar til det, og kjøp det heller som en belønning til deg selv dersom du har økonomi til det og du har gjort deg fortjent til det. Du trenger heller ikke å dra ut på byen så ofte. Min erfaring er at dette er en av de dårligere investeringene man kan gjøre. Jeg snakker av erfaring, spesielt så dårlig som jeg blir dagen derpå. Alkohol er heller ikke bra for læring av ny informasjon. Så kan vi snakke om å spise ute eller bestille mat. Å kunne lage mat selv, fra bunnen av, er en undervurdert egenskap. Her er det store beløp å spare på sikt. Du kan lage mat for flere dager, som du fryser ned eller har i kjøleskapet. Du kan kjøpe mat på tilbud, eller ris i større poser i stedet for boil-in-bags. Dere kan være flere som lager mat sammen. Dette er også bra for intelligensen å lage mat, da du bruker hjernen aktivt hele veien, med å lære oppskrifter, mikse ingredienser sammen, prøve nye ting, huske oppskrifter et cetera. Og så kan du lage mat som er sunn og næringsrik, ikke minst!


Igjen bruker jeg meg selv som eksempel. Økonomien min var ikke den beste når jeg startet livet som student. Jeg var rask med å bruke opp stipendet og lånet fra Lånekassen. Det var ikke lurt. Jeg kjøpte nye klær, nye sko, CDer og DVDer. Jeg fikk betalt husleia, så jeg slet ikke altfor mye. Likevel, de valgene jeg tok kunne vært mye lurere. Det ble en del mat ute. I dag ville jeg ha fulgt mine råd, fordi jeg vet at jeg kunne unngått mye stress og unødvendige bekymringer. Man trenger ikke å jobbe mye ved siden av studiene før man har en god økonomi som student. Jobb skal bare være et supplement til studiene. Og dersom du skulle angre på studiet, der du kjenner at dette ikke går, avslutt stipend og lån med Lånekassen. Få deg en jobb. Ikke sløs bort penger du ikke får gjort om til stipend, du kommer til å angre på det.


Fysisk aktivitet. Vær aktiv! Kropp og hjerne er så knyttet til hverandre og så gjensidig avhengige av hverandre, så du klarer deg sannsynligvis ikke spesielt bra om du skulle mangle en av disse to. Det beste er om du får de til å spille på lag med hverandre så godt som mulig. Du kan melde deg inn på et treningssenter. Det finnes ofte treningssenter som er tilknyttet stedet du studerer, enten det er universitet eller høyskole. De har som hovedregel bedre priser enn andre plasser. Dette kan også være en anledning til å teste ut hva som passer for deg, enten det er yoga, trening med vekter, løping, fekting, klatring, sykling og tusen andre ting. Eller du kan la være. Du trenger ikke å være medlem på et senter. Du kan gå. Du kan være med i en turgruppe. Du kan trene hjemme, med kroppsvektøvelser. Poenget mitt er at jeg anbefaler, og dette er ifølge meg like viktig som det med økonomien, at du er fysisk aktiv, på en eller annen måte. Du lærer bedre av å være fysisk aktiv. Du sover bedre av å være fysisk aktiv, som også er bra for læringen. Du takler stress bedre av å være fysisk aktiv. Du føler deg bedre og er i bedre humør av å være fysisk aktiv. Det meste blir bedre av å være fysisk aktiv.


Her liker jeg å tro at jeg faktisk har fulgt mitt eget råd. Jeg har alltid, for det meste, vært fysisk aktiv. Dette har gitt meg mye, og gir meg fortsatt mye, og jeg merker at når jeg er fysisk aktiv er jeg roligere, mer kreativ, husker bedre, tenker bedre, er mentalt sterkere, og har mer energi. Du trenger ikke å være superseriøs. Gå deg noen turer hver dag, gå istedenfor å ta buss, gå i pauser, gå i trapper, gå til butikken. Ta noen pushups, ta ett minutt med planken, ta noen knebøy. Når du ser på en serie, tøy litt. Om så bare litt, gjør noe. Noe er bedre enn ingenting.


Jeg kunne ha tatt med flere ting, men for enkelthetens skyld holder jeg meg på overflaten med de tre emnene studier, økonomi og fysisk aktivitet. Kanskje det også finnes andre innlegg her på siden som kan være til nytte (hvem vet?). Jeg tror vi beveger oss bort fra James Bond nå, for en stund. Spesielt sangene. Selv om jeg personlig ikke liker Fast & The Furious-filmene, har de noen sanger som passer bedre til det studielivet jeg ønsker for deg: How Bad Do You Want It; Lock It Down; Hustlin' og Good Life. Det var altså noe bra med de filmene, likevel. Det viktigste, og kanskje også det som er vanskeligst å følge, er å ha god balanse mellom de tre tingene jeg har tatt med her.


Jeg vil til slutt avslutte med et sitat fra Eleanor Roosevelt, førstedame til tidligere amerikansk president Franklin D. Roosevelt:


"Learn from the mistakes of others. You can't live long enough to make them all yourself."


Jeg har gjort så altfor mange feil selv. Det er på bakgrunn av alle mine feil og erfaringer at jeg skriver dette, og fordi jeg håper at det kan gi litt bevissthet, spre et lite frø, om så bare til en annen der ute. Takk for meg.