Fokus og kreativitet

05.08.2023

Etter at jeg våkner, er jeg tydeligvis på mitt mest kreative, ut fra min egen erfaring. Det forutsetter tilstrekkelig og adekvat søvn i kvalitet og kvantitet, og at jeg ikke stresser over unødvendige ting. Hva mer er det som gir mer økt fokus og kreativitet?

 • At jeg ikke spiser på noen timer.
  Når jeg spiser blir kroppen, og hjernen, opptatt med å fordøye det jeg spiser. Næringsstoffer skal transporteres hit og dit rundt om i dette huset som er kroppen min. Mesteparten går til hjernen, slik at den også sysselsettes. Dette fører til at jeg blir noe slapp, jeg kjenner at prosessorkapasiteten går ned, og ideene blir grøtete eller fraværende. Når jeg derimot lar være å spise i løpet av disse timene, er jeg mye klarere i hodet. Resonnement går kjappere, setninger kommer av seg selv, det flyter rett og slett bedre.
 • At jeg hører eller ser på noe som inspirerer meg.
  Det kan være klassisk musikk, men jeg hører sjelden på klassisk musikk, dessverre. Hva for noe tull er det jeg skriver? Det kan være å lese noe som gir meg litt driv. Det kan være om endring av vaner, om fokus, kreativitet, meditasjon og tilstedeværelse, kosthold, søvn, filosofi, filmanalyser. Eller musikk uten tekst, som er rolig, med  litt beats. Det kan være dumme memes og morsomme videoer, men her passer jeg også på at det ikke blir for meget. Det finnes en hårfin balanse når det kommer til slikt innhold på nett, og jeg tror at de fleste inntar slik kost for lenge og for mye. Eller at jeg leser i en eller annen bok. Noe som får meg litt i gang.
 • Unngå søppel.
  Jeg forsøker så langt det lar seg gjøre å holde meg unna søppel. Hva er søppel, spør du? Spilling, enten det er Playstation eller på mobilen. Jeg sier ikke at jeg aldri spiller på mobilen eller Playstation. For tiden spiller jeg lite Playstation, men litt på mobilen. Det er en tid og et sted for slikt, kanskje, men ikke nå, ikke for meg. Jeg holder meg også unna de skumle algoritmene på alle appene som kjenner meg bedre enn meg selv. Jeg vet at det er en felle. Jeg blir bedre for hver dag som går i å skille mellom hva som er bra innhold, det som inspirerer, og dårlig innhold, det som egentlig bare gjør meg surken og håpløs. Jeg vil ha fokus på det som gjør meg mer optimistisk og kreativ og fokusert. Ikke det som forteller meg at verden går til helvete, samfunnet kollapser, at politikerne er korrupte og så videre. Hva gir slikt dritt meg? Ingenting.
 • Drikk vann.
  Når man har sovet en hel natt, er man som regel ganske så dehydrert. Det kan du få bekreftet ved å ta en tur på potta på morgenen, så ser du fargen på det du pisser ut. Jo mørkere farge, jo mer dehydrert er du. Jeg pleier å drikke en liter vann når jeg står opp, slik at jeg får kvittet meg med avfallsstoffer som kroppen har skilt ut i løpet av natten. Dette er bra for kroppen. Det er ikke bra å være dehydrert. Det er faktisk dødelig.
 • Litt enkel tøying.
  Jeg tøyer litt rolig her og der. Jeg vet ikke om det er så mye å forklare om dette, men det får meg til å føle meg litt mer ninja i kroppen. Og så tenker jeg videre at kropp og hode har et ganske så nært forhold, og at når jeg gjør det, så føler jeg meg også bedre. På samme måte som at fysisk aktivitet har en effekt på humøret og hvordan man tenker. Det hjelper også meg med å slappe av, da jeg har god fokus på pusten når jeg tøyer, slik at jeg slapper av.
 • Begynn å skrive.
  Det viktigste til slutt. Enten begynner jeg å skrive med en gang, fordi jeg har kommet på så mye ubevisst og merkelig i løpet av natten, eller så er det ting jeg har notert i stikkordsform fra tidligere. Eller det kan være helt tomt, og jeg merker det med en gang, og jeg gjør noe annet, men noe med litt hensikt, se over.

Når det gjelder alt mulig rart som jeg skriver, så er jeg litt spent på hva som kommer til å gå igjen, hva som blir den røde tråden, etter at jeg har skrevet, la oss si 100 innlegg. Håper det blir en fin helg for alle der ute som leser dette.