Laster

26.07.2023
Laster, uvaner, avhengighet.


Vi har alle noe. Doomscrolling på Facebook, Instagram, Reddit; spilling på mobilen, dataen, konsoll; målløs seriebinging på Netflix og andre strømmetjenester; sukker, nikotin og koffein; shopping og irrasjonell pengebruk. Dette er bare de tingene jeg kommer på umiddelbart. 

Hva gjør alt dette med oss? Hva får vi igjen for dette? Når er det for mye? Når er det nok?

Jeg vet for min egen del at det finnes en balanse for hva som er sunt og hva som er usunt. Hvor den balansen går er jeg ikke like sikker på, men jeg vet at den har vært over grensen til det usunne flere ganger enn jeg vil innrømme, eller tenke på. 

Poenget mitt her er at det, for svært mange av oss, vil være hensiktsmessig å bevisstgjøre seg alle sine laster. Ta en A4-side og skriv ned alt du kan komme på av laster. Få det fram slik at du blir oppmerksom på dette i det daglige. Hva kan reduseres og minimeres? Hva kan byttes ut med sunnere alternativer eller noe helt annet? Hva bør du jobbe med å slutte med helt?

I dag produseres svært mange produkter på en slik måte at vi skal bli avhengige eller at fokuset er på økt avhengighet. Dette er noe som det investeres store beløp i. Lange algoritmer kjenner oss nesten bedre enn oss selv, der apper til slutt vet nøyaktig hva de skal vise oss for at vi scroller en time lengre enn planlagt. Vi leser ikke bøker lengre, de går rett på hylla. Nikotin og koffein passiviserer oss og gir oss et søvnunderskudd der vi aldri får hentet oss inn. 

Jeg tror at mange av oss kan få det betydelig bedre om hvis blir bevisste på dette hos hver av oss, og tar stilling til om det er slik vi vil ha det. Det begynner med et slikt første steg.