Parasocial activity

10.08.2023

I lavbudsjett-grøsseren Paranormal Activity følger vi et par som bor sammen. Om natten skjer det mystiske ting som gjør at uroen vokser i hjemmet. Det viser seg at det er en mindre hyggelig demon som hjemsøker de. Vi skal ikke her snakke om demoner som hjemsøker oss (eller skal vi det?), men i stedet skal vi rette fokuset mot det parasosiale.


Parasosiale forhold er ikke et moderne fenomen, der et menneske bruker en stor mengde oppmerksomhet, tid og energi på et eller flere mennesker. Det er et fenomen som har eksistert lenge. Dette er ikke et gjensidig forhold, men ensidig. Som hovedregel er personen fokuset rettes mot uvitende om denne energien som blir rettet mot de, nesten som en avstandsforelskelse. Sangen "Stan" av Eminem gir meg assosiasjoner til et slikt parasosialt forhold, selv om Stan i sangen ikke akkurat var forelsket i Eminem. I dag er parasosiale forhold vanlig for mange. Selv om det har eksistert lenge, har dette langt ifra avtatt i grad. Slike parasosiale forhold retter seg også som oftest mot kjente personer, enten det er filmstjerner, musikere, idrettsstjerner, Youtubere, Tiktokere eller annet.


Du er gjennomsnittet av de fem menneskene du tilbringer mest tid med. Dette hevdet coachen og foredragsholderen Jim Rohn for mange år siden. La oss ta utgangspunkt i dette til en viss grad, da jeg mener at det er noe sannhet i utsagnet, uten at det holder helt til mållinjen. Vi blir påvirket av de menneskene vi er mest sammen med, det er utvilsomt. Om vi er gjennomsnittet, derimot, skal godt gjøres å få målt.


I dag følger mange av oss ulike kanaler og såkalte content creators på flere apper. Uten å nevne navn, kan det være noen som holder på med sminke og mote, noen som er opptatt av trening, altså noen som holder på med en spesiell nisje. Det kan dreie seg om selvutvikling eller å finne sin maskuline eller feminine side. Masse rart, altså. Det jeg ønsker å få frem er at vi blir mer kritiske til dette, stiller spørsmål, blir bevisste på det vi lar passere gjennom filteret vårt. Vil disse menneskene oss noe godt? Vil de bare tjene penger? Hva er deres budskap? Hva gjør dette med oss? Er dette greit?


Jeg vet om mennesker jeg har sett videoer av, der resultatet blir at jeg føler meg dårligere. Jeg har ikke det samme som de. Jeg har ikke en garasje full av sportsbiler og en drøss med modeller i bassenget mitt. Hvor er forresten bassenget mitt? Hvorfor har ikke jeg et basseng, engang? Vil jeg ha et basseng? Trenger jeg et basseng? Jeg har heller ikke vaskebrettmage som Brad Pitt i Fight Club, eller store muskler som Arnold Schwarzenegger i den første Terminator-filmen. Eller eget privatfly. Eller andre materielle goder. Og dette er greit.


Dette blir vi spammet av dersom vi lar algoritmene styre som de vil. Vi ser på livet til en promille av verdens befolkning, og vi strekker selvfølgelig ikke til. Mange av oss har parasosiale forhold til slike mennesker, og får et altfor lite realistisk bilde av hva som er virkelig. Vi lar andre menneskers budskap påvirke oss i så stor grad at vi tror at det er slik verden skal være. Men verden er ikke slik. Og det er helt greit.


Jeg har i løpet av de siste årene blitt mer oppmerksom på dette fenomenet, og dermed også mer bevisst på det. Oppmerksomheten vår, fokuset vårt, er verdt mye. Skal vi bruke den på mennesker som ikke gir noe verdifullt tilbake? Jeg har selv gjort en storrengjøring i mine parasosiale forhold, der jeg har gjort det slutt i flere ensidige forhold. Det var ingen tunge brudd, heldigvis. Jeg kom meg videre. Jeg følger nå et fåtall content creators, som jeg kjenner jeg får mer igjen for å gi oppmerksomhet til. Og jeg har det mye bedre. Jeg håper du også tar en slik storrengjøring. Det er helt greit.


I filmen Paranormal Activity tar demonen over hovedpersonene, som fører til at de blir drept. Det går heller ikke så bra med Stan i Eminems sang. Jeg regner selvfølgelig ikke med at vi blir besatte av demoner eller besatte av kjendiser. Likevel har jeg et håp om at vi kan bli mer bevisste på hva det gjør med oss i forbindelse med hvem vi følger, hvilke tema som går igjen, at vi stiller spørsmålstegn, og kanskje til og med tar noen bedre valg fremover. Og ikke minst, at vi heller har virkelige forhold enn parasosiale forhold. Greit?