Rommet

02.08.2023

"Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds; to seek out new life and new civilizations; to boldly go where no man has gone before!"

Slik begynte episodene av Star Trek, der mannskapet på romskipet Enterprise utforsket verdensrommet og manusforfatterne utforsket sine fantasier. Vi skal ikke gå inn på verdensrommet. Vi skal til et annet ro Vi skal til The Room.

The Room er en dramafilm, eller mer en ufrivillig komedie, fra 2003. Den er skrevet og regissert av den så altfor spesielle og originale Tommy Wiseau, som ikke overraskende også spiller hovedrollen Johnny i filmen. Dette er hans Citizen Kane.

Denne filmen er kjent for mange, men dessverre ikke kjent nok for andre. Mitt mål er å få fram oppmerksomhet rundt filmen igjen. Årsak: den er helt legendarisk. Jeg har ikke sett mange filmer i mitt liv som har vært så dårlige at de klistrer seg fast i minnet. Jeg kan flere replikker utenat, jeg er fortsatt fascinert av måten Tommy Wiseau snakker på. Hvem er denne karen, med rar dialekt og enda merkeligere ansiktsuttrykk?

Jeg vil avslutte der jeg begynte. Romskipet Enterprise dro ut til verdensrommet for å utforske nytt liv og nye sivilisasjoner. Kanskje de burde lett litt grundigere her på jorden. Kanskje de burde begynt med Tommy Wiseau. Det er sjelden jeg får mistanke om at noen kan være et romvesen, som forsøker å spille et menneske, men det skinner jo tvers igjennom. Gi The Room en sjanse. Det gjorde jeg, og det er en perle av en film, selv om den er langt ifra Citizen Kane.