Snusuavhengig

07.10.2023
  • Men du har ikke tenkt på å slutte med…

  • Nei!


Indre monolog:
- Men jeg hadde tenkt på å slutte. Mange ganger.


  • Og nå har jeg også klart det, og har vært uten snus, nikotin, og energidrikker i snart tre uker!


Du vil kanskje vite hvordan jeg gjorde det?

Følg med!

Jeg har prøvd å slutte med snus flere ganger tidligere. Noen ganger har det gått bra i lengre tid, og da snakker vi flere år. Andre ganger har det ikke gått like bra, og jeg er tilbake på kjøret i løpet av noen dager igjen. Allerede her, ut fra superenkel forskning der jeg forsker på meg selv, ser vi noe viktig. De første dagene er avgjørende. Det sies at de tre første dagene er de viktigste, eller de 72 første timene.


Da jeg hadde prøvd å slutte tidligere, var jeg også klar over dette. Og jeg var innstilt på at denne gangen skulle jeg faktisk slutte for godt, ikke bare prøve å slutte. Så hva måtte til? Jeg ville hjernevaske, manipulere og programmere meg selv i så stor grad at jeg til slutt stod igjen med ett eneste alternativ, at alt annet enn å slutte med nikotin var bortkastet. At det å slutte med nikotin er det eneste rette å gjøre for meg. Jeg hadde kommet til et punkt der jeg brukte til sammen 4500 kroner på snus og monster energidrikk i måneden. Jeg kjente at dette påvirket helsen min, humøret mitt, og åpenbart økonomien min. Det var nok nå. Jeg ville komme meg videre i livet, opp til neste nivå.


Hvordan programmerer, manipulerer eller hjernevasker man seg selv? Jeg bruker ord her som kan være knyttet til litt dårlige assosiasjoner, spesielt det med å manipulere. Men det å manipulere betyr bare å forandre noe på en utspekulert måte for at noe skal tjene ens egne hensikter. Vi må være utspekulerte, fordi nikotinet også driver med sin utspekulerte taktikk for å holde oss avhengige. I tillegg til at vi ubevisst har manipulert oss selv til å lage fullt av fine minner og følelser knyttet til misbruk av nikotin. Vi tror at det har gjort oss godt.


Jeg programmerte meg selv ved å skrive ned hvorfor det var positivt å slutte med snus. Jeg kunne skrive flere sider om dette. Jeg var bestemt på å få ned alle mine tanker om hvorfor jeg burde slutte. Og dette var ikke bare noe jeg gjorde en gang, å nei! Det er som når folk sier at jeg gjorde det en gang, og det virket ikke! Åh, men da så! Så når du lærte å gå, eller sykle, eller skrive, fikk du det til på første forsøk? Kom igjen! Jeg skrev flere sider om dette hver eneste dag, helt til jeg kom til den dagen jeg ikke klarte å la være å slutte. Det kan også hjelpe å ha en indre monolog der man sier hele setninger til seg selv om hvorfor man bør slutte. Bare tenk hvor mye ordene vi bruker har å si. Ord kan endre verden.


Det andre jeg gjorde som jeg i ettertid ser har hatt en stor effekt når det kommer til å slutte med snus, var å meditere. Jeg mediterer ofte. Noen ganger ikke så lenge, andre ganger i en time eller lengre. Dette gjør at jeg blir svært oppmerksom og tilstede her og nå, og at jeg blir veldig mottakelig for ny informasjon etter at jeg har meditert. For eksempel kan jeg anbefale at man mediterer i noen minutter før man skal lese eller se noe for å lære. Flere av gangene jeg mediterte før jeg sluttet å snuse, hadde jeg et større fokus på å gi slipp på alt det som ikke tjente meg. Flere ganger når jeg mediterte gjentok jeg inni meg selv at jeg gir slipp på alt det som ikke gjør meg godt, på alt det som ikke tjener meg. Det kan hende dette høres alternativt ut for deg, jeg vet ikke. Men ord har makt, jeg må bare gjenta det. Bare tenk bøker, taler, reklame, musikk, dikt. Og mye mer. Jeg er så glad for at vi har språk og ord, ellers hadde vi jo bare gått og gryntet til hverandre. Dette var også noe jeg skrev ned. At jeg gir slipp på nikotin og alt som ikke tjener meg. Flere ganger skrev jeg dette ned. Mange ganger.


Det tredje jeg gjorde i hjernevasken av meg selv, var å oppsøke og ta inn all informasjon om nikotin, og det med å slutte med nikotin. Jeg fant en kanal på Youtube som heter Addiction Mindset, som har mye informasjon. Jeg lyttet til Allan Carr sine lydbøker om å slutte med nikotin. Jeg gjorde egentlig ikke så mye mer enn dette, men jeg anbefaler at du prøver deg fram til du finner noe som passer for deg. Det kan være å dra innom biblioteket, hvis du fortsatt lever på 90-tallet (neida, jeg liker biblioteket), eller å google litt.


Så 18. september 2023 sluttet jeg bare. Jeg hadde ikke planlagt å slutte da, jeg var bare klar og det gikk av seg selv. Det var nesten for lett!


Jeg har her i korte trekk forklart hva som fikk meg til å slutte med nikotin og energidrikker. Jeg drikker fortsatt litt kaffe, da, men har ikke brukt snus eller drukket energidrikk siden 17. september. Jeg tror at min metode kan være overførbar til andre avhengigheter. Dersom du skulle ønske eller trenge mer hjelp utover dette, er jeg tilgjengelig. Del gjerne denne med noen som kanskje kan ha godt av litt inspirasjon til å slutte. Jeg vil også si at dersom du har gått fra å røyke til et annet nikotinsubstitutt, så har du allerede gjort en jævlig god jobb! Klapp deg selv på skuldra.