Talent

27.07.2023
Hvordan vet man at man har talent for noe? Er det det at man mestrer noe i løpet av kort tid, sammenlignet med andre? Er det noe medfødt? Hvor mye har talent å si, egentlig?


Jeg har sett talentfulle mennesker i løpet av mitt liv. Mennesker som presterte på imponerende høyt nivå fra svært ung alder. Av disse menneskene har jeg sett potensiale som har fått blomstre, men jeg har også sett det motsatte. Tilfeller der potensialet har visnet, da de det er snakk om har sluttet å gå i den retningen de måtte for å få full uttelling.

Det er to ting jeg tenker på i denne sammenhengen, når det dreier seg om talent. Den ene er hva som ligger til grunn for det såkalte talentet. Det andre er når vet man egentlig om man har et talent eller ikke? 

Når vi ser at noen har et talent, eller en evne som ikke alle andre har, så ser vi sjelden hva som står bak. Greit, noe kan være medfødt. Vi tar med oss et sett med gener vi arver fra foreldrene våre, jeg nekter ikke for det. Det kan være motorikk, intelligens og mye annet. Men ofte kan det være tusentalls timer med trening og øving på et bestemt område. Eller det kan være fullt av ukjente faktorer som spiller inn, små erfaringer fra mange ulike plasser som til sammen utgjør et godt grunnlag for talent på et bestemt område. For eksempel at man har prøvd og feilet på så mange ting, men til slutt finner ut hvor man "hører hjemme", og at alle disse stedene hvor man feilet faktisk ikke har vært feil likevel, men steg for å komme dit man skulle. 

Dette fører oss videre til neste punkt. Når vet man om man har et talent eller ikke? I noen tilfeller ser man det med en gang. Eksempelet Erling Braut Haaland er enkelt å dra opp av hatten. Jeg har selv sett lignende talent, uten at dette ble realisert hos vedkommende. Sånn er livet. Og så har jeg sett andre realisere sitt talent, uten at jeg vil nevne navn (spør, og kanskje jeg svarer). Det er ikke de tydelige eksemplene jeg vil fram til her. Det er de mer utydelige. I de tilfellene man må øve på noe i årevis for å finne ut om man er god i det eller ikke. Det kan for eksempel ta flere år å lære seg å spille et instrument godt. Da tar det også tid å se om det er et talent der. Dette gjelder også et nesten ubegrenset antall andre ting.

Det jeg vil fram til er at talent er oppskrytt. I noen tilfeller er det tydelig at talentet ikke er der. Men i andre tilfeller er det hard jobbing, at man ikke gir seg med det man gjør, setter seg mål, har fokus, rutine, system. Og man må ha tro på seg selv og ha en vilje til å tåle motstand og nederlag.