Terapeuten

23.09.2023

Ja, jeg skal skrive i dag og. Måtte tenke litt i et par minutter hva jeg ville skrive om, og så kom det bare til meg.

Fant et sitat først, som jeg ville bruke:

"Being in therapy is great. I spend an hour just talking about myself. It's kinda like being the guy on a date."

- Caroline Rhea

Dette er nok noe av det dummeste jeg har lest av sitater, ifølge meg selv. Derfor jeg måtte ta det med. Jeg har ingen kommentar til det, engang, det er så dumt. Og graden av morsom er vel på null. Beklageligvis.

Jeg skal finne noe bedre. Her:

"I quit therapy because my analyst was trying to help me behind my back."

- Richard Lewis

Men det var liksom ikke helt dette jeg var ute etter, heller, selv om den traff bra på humoren. Her!

"Nobody cares how much you know, until they know how much you care."

- Theodore Roosevelt

Dette siste sitatet treffer meg veldig bra. Jeg har lyst til å være en terapeut. Det kan vel kalles litt for et kall. Jeg er ikke utdannet terapeut, ikke fra noe universitet eller høyskole. Men samtidig vil jeg si at det er akkurat det jeg er - utdannet terapeut, gjennom samtaler, refleksjoner, interesser, leste bøker, arbeidserfaringer. Jeg er til og med så høy på pæra at jeg tror at jeg er bedre enn de fleste terapeuter. Terapi er uansett vanskelig å måle, vanskelig å forske på. Hvorfor skal noen med lang utdanning være bedre terapeuter enn noen med masse empati, evne til å reflektere, som selv har erfart masse, gått igjennom mange utfordringer på egen hånd, og lært av dette?

Etter å selv ha snakket med ulike terapeuter i mitt eget liv, har jeg kommet fram til at utdanning ikke alltid er avgjørende. Jeg skal innrømme at jeg ikke har kompetanse til å snakke med mennesker med komplekse psykiatriske lidelser. Det er nok vanskelig uansett hvor utdannet man er. Men jeg mener jeg har evne til å forstå og sette meg inn i de aller fleste vanskelige livssituasjoner, og at jeg kan være med på å reflektere rundt dette og se hva som kan være løsninger på problemer, hva som kan gjøres, hvordan komme seg videre, hvordan få det litt bedre.

Hva kan jeg hjelpe med? Jeg kan hjelpe deg med å reflektere rundt vanskelige situasjoner. Det kan dreie seg om selvbilde, selvtillit, ting vi tar med oss fra barndommen og ungdommen, og hvordan vi kan endre på dette. Det kan handle om hvordan vi fungerer, eller ikke fungerer, i våre relasjoner. Jeg kan sitte og høre på dine problemer. Det er ikke alltid man trenger å si så mye. Jeg kan hjelpe til med å sette og nå mål, enten det er livsstilsendringer, slutte med en avhengighet, eller annet. Jeg kan hjelpe til med samlivsbrudd og kjærlighetssorg. Jeg kan hjelpe deg med å finne ut av hva du best passer til å bli når du blir "voksen".

Jeg har ikke noen offentlig taushetserklæring. Men jeg respekterer alle menneskers privatliv, etter å ha jobbet på sykehus og i andre offentlige etater. Dette vil jeg si er nesten medfødt hos meg. I en slik sammenheng tar jeg med meg alt noen måtte si til meg med meg i døden, innenfor etikkens grenser.

Jeg har i det siste fått mange reklamer på Facebook om at gestaltterapeuter tilbyr gratis timer. Sikkert for å lokke til seg kunder. De sliter sikkert. Det skjønner jeg. Jeg gikk engang til en gestaltterapeut. Hun ville at jeg skulle snakke til en nær relasjon i et slags rollespill. Jeg satt i den ene stolen der på kontoret. I den andre skulle jeg late som at denne nære relasjonen satt. Og jeg skulle snakke til han, og det skulle være befriende eller utløsende eller et eller annet. En annen gang skulle jeg snakke til en jævla tredukke som om han var meg som barn. Men i faen da, sa jeg. Dette er jo helt på trynet. Nå er det ikke meningen å snakke ned terapeuter. Men det er så mye rart der ute. Og jeg kan godt innrømme at jeg er rar, men ikke snakke til en dukke i metaforer-rar. Jeg er nok noe av det bedre der ute. Det er bedre å bruke penger på meg enn på spåkoner og nettkasino og onlyfans.

Jaja, litt terapeutreklame når man ikke kommer på annet, det får være fint. Skrev at jeg tenkte timesprisen kunne være på 700 kroner for 60 minutter og 1000 kroner for 90 minutter. Nå tenker jeg 800 kroner for 60 minutter og 1200 kroner for 90 minutter. Eller du kan ringe til en gestaltterapeut og snakke med deg selv i dukkeform eller en usynlig skikkelse i den andre stolen. Ønsker deg alt vel.