Uoppmerksom oppmerksomhet og ubevisste prioriteringer

16.12.2023

"Where attention goes, energy flows."
- James Redfield (ikke Hetfield), forfatter.

Jeg har ikke så stor kjennskap til James Redfield, men jeg har stor sans for sitatet hans. Så takk skal du ha, James. Jeg har sitatet fastlimt i hjernen, men måtte google meg til hvem det opprinnelig kom fra. Det jeg skal skrive om nå har jeg sikkert skrevet om før, men når noe er verdt å gjenta, så gjentar jeg det gjerne. Repetisjon er jo viktig for læring, sies det!

Hvor vil jeg med dette, da, tenker du? I mine tanker tenker jeg at vi aldri har hatt det så bra som vi har det nå, i den vestlige delen av verden. Jeg vet at det skjer fæle hendelser i Ukraina og i Palestina, dessverre, noe jeg svært gjerne skulle ønske vi var foruten. Og jeg ønsker spesielt ikke de følgene det får for alle de uskyldige som lider av dette. Jeg vet også at ting er vanskelig for mange her i Norge, med økte priser på strøm, matvarer og boligpriser, som jeg heller ikke støtter. Poenget mitt er at selv om vi aldri har hatt det så bra som vi har det nå, med nok jobber og greie støtteordninger til mange, så er vi også på et bunnpunkt når det gjelder hvordan folk har det med seg selv. Mange er deprimerte og misfornøyde. Jeg skal innrømme, jeg har ikke hentet noen tall eller noe statistikk fra noe sted, men jeg har fått det med meg at mange er langt fra fornøyde med tingenes tilstand. Det er litt av et paradoks. Depresjoner, lavt selvverd og lav selvfølelse, maktesløshet, mistro, polarisering, håpløshet, dårlig økonomi. Jeg skal ikke snakke om krig og elendighet nå, jeg ville bare vise at jeg ikke har ligget under en stein de siste årene.

Ting kunne ha vært bedre, så klart. Det kan alltid være bedre. Hvor skal vi begynne? Jeg skal ta meg selv som et eksempel, da det er det letteste eksempelet for meg å bruke. Min oppmerksomhet, og hva jeg retter oppmerksomheten min mot. Og da også tiden min, energien min, hva jeg ubevisst velger å tenke på, og prioritere. Jeg ser ikke på nyheter, fordi det påvirker hvordan jeg har det med meg selv. Det vises så mye forferdelig på nyhetene, noe som gir meg et negativt fokus på hva som skjer i verden. Jeg har allerede nevnt dette i begynnelsen. Jeg vet at det skjer, så jeg trenger ikke å bli minnet om det gang på gang. Kanskje noen hadde hatt godt av å se på nyhetene oftere, for å se hva som skjer i verden, men for min del, slik som jeg fungerer, så fører det ikke til så mye positivt. Jeg vet nok, da jeg holder meg oppdatert med sjeldne intervaller. Her forsøker jeg ikke å framstå som bedre enn andre, bare så det er sagt. Jeg vil heller si at jeg gjør det for å beskytte meg selv, slik at jeg kan bruke energien min på noe mer konstruktivt. Forhåpentligvis.

Mange mennesker lar seg også påvirke av sosiale medier og apper. Jeg er ikke noe unntak. Jeg har brukt altfor mange timer på Youtube og Instagram, Facebook og Reddit. Sånn ekstremt mye, ifølge meg selv. Vi har også Tiktok, men der satte jeg ned foten for meg selv. Og Snapchat, glemte den. Og datingapper, uten å nevne navn. Disse appene er laget for å holde på oppmerksomheten din. De vil helst at du skal være på appene så mye som mulig, slik at de tjener gode penger på reklameinntekter og abonnement. De er avanserte, og finner fram til innhold, content, som er skreddersydd for deg slik at du blir værende, hypnotisert til skjermen. Innholdet er avhengighetsskapende, men om det er sunt eller godt for oss, er et viktig spørsmål å stille seg. Jeg har for eksempel brukt mye tid på å se filmanalyser på Youtube. Dette har jeg lært mye av, og det har gitt meg kunnskap jeg er takknemlig for. Men algoritmene har også ført meg til innhold som ikke har vært like sunt. Hvordan øke sin seksuelle markedsverdi, Red Pill, videoer om datingmarkedet for menn i dagens samfunn, den moderne kvinnen og altfor mye om disse tema. Dette rettes mot mange menn i dag. Det engasjerer og får utallige klikk og seertall. Og det er sikkert mye likt på den andre siden av skalaen for kvinner, ser jeg for meg. Jeg tror ikke dette skaper et sunt fokus for noen. Bland dette med nettpornoen, som er tilgjengelig for alle, når som helst og hvor som helst, og det blir en suppe med standarder og forventninger som de færreste kan leve opp til, uansett om man er kvinne eller mann.

Jo mer vi lar algoritmene bestemme for oss hva vi skal rette oppmerksomheten vår mot, jo ulykkeligere blir vi, mener jeg. Algoritmene bryr seg ikke om vi blir glade og lykkelige av innholdet på sidene deres. Det eneste de vil, er at vi fortsetter å se. En til video, en til reels, et nytt forslag. Like, share and subscribe, for the algorithm. Jeg har merket dette hos meg selv. Jo mer jeg ser på visse typer innhold, desto dårligere får jeg det med meg selv. Jeg lar andre fortelle meg og bestemme for meg hvor jeg er på skalaen for hva som er bra nok. Folk jeg ikke kjenner eller har noe annet forhold til enn på det parasosiale nivået. De vet ikke hvem jeg er. Hvorfor skal de egentlig ha noen innflytelse på meg? Fordi jeg frivillig og ubevisst har gitt de dette. Jeg er for lav, tjener for lite, er ikke godt nok trent, har for lav status, lever ikke et interessant nok liv, får ikke nok oppmerksomhet fra det motsatte kjønn og så videre. Dette har jeg latt påvirke meg, nei, jeg har aktivt klikket meg inn på videoer som forteller meg dette. Hva i helvete er det jeg har holdt på med? Det er jo ikke rart at jeg har følt meg ganske rævva til tider.

Jeg sier ikke at disse appene bare er dårlige, men jeg vil poengtere at de kan føre mange mennesker på skumle veier. Jeg er sikker på at jeg ikke er alene om dette. Disse appene kan være lærerike og verdiskapende, bare vi er våkne og bevisste på hvordan vi bruker de. Jeg har blant annet lært mye nyttig og informativt om ADHD både på Reddit, Youtube og Instagram. Det kan jeg også si om kosthold og trening. Altså er det ikke en slakt av apper. De er en del av verden og samfunnet nå, vi kommer ikke unna de, såfremt vi ikke flytter ut på en hytte på fjellet, der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Det jeg ønsker å få fram her, er at jeg for min egen del merket en stor endring til det bedre når jeg begynte å stille kritiske spørsmål til hva jeg brukte tiden, energien og ikke minst oppmerksomheten min på. Jeg har kuttet ut visse typer innhold og visse apper, og har gradvis fått det bedre med meg selv. Her og nå vil jeg si at jeg har det veldig bra med meg selv, uten å skryte. Fordi jeg har tatt et bestemt valg i forhold til hvordan jeg vil ha det.

Jeg har sluttet å se på videoer som handler om dating og hvordan den moderne mannen skal øke sin seksuelle markedsverdi. Jeg har sluttet å se på videoer om hvordan kvinner er i dag, og de fantasifulle standarder de visstnok har, og at det som regel ender opp med at mannen er taperen i samfunnet i dag. Mye bitterhet og skadefryd der ute, på begge sider. Som fører til polarisering, mistenksomhet, kynisme, mistro, ulykke, utilstrekkelighet, egoisme. Jeg har også slettet min profil på Tinder, da dette bare førte til at jeg følte meg usynlig og lite verdt. Som jeg vet ikke stemmer. Ikke i det hele tatt. Tinder har ikke som mål at man skal finne noen. Tinder har som mål at du skal være på appen så lenge som mulig, og bruke penger for å kjøpe synlighet. De vil ha pengene dine. Er du ikke fornøyd, så er det videre til neste. Kast og bruk. Jeg skal innrømme at jeg er litt overrasket over hvordan mennesker kan behandle hverandre på slike apper. Og hvordan jeg selv har behandlet andre mennesker. Det er ikke bra, syns jeg. Nå er det sikkert mange som er fornøyd med Tinder, men jeg tror også her at jeg ikke er alene. Jeg vet jo at jeg er en person som har en tendens til å overtenke og overanalysere, så det er mulig at jeg gir ting mer verdi enn det har. Det kan også være at det er det som har fått meg til å bli såpass kritisk til hva det gjør med meg, hvordan det påvirker meg i negativ retning. Jeg kunne ha undersøkt litt og sjekket hvordan det er på den andre siden, for det motsatte kjønn, men jeg kan bare forestille meg. Jeg tror ikke kvinner i dag sånn generelt er så fornøyde med tingenes tilstand.

Nå har jeg skrevet langt og lenge, og det har i hovedsak vært et negativt fokus. Nå skal vi bevege oss over, fra minussiden, til plussiden, med meg selv igjen som eksempel. Etter at jeg har tatt et bevisst valg på hvor min oppmerksomhet går, så har også energien min gått over fra minus til pluss. Sånn bemerkelsesverdig. Jeg har ubevisst innført en slags diett når det kommer til hvilket innhold jeg ser på på disse appene og sidene. Men valget mitt har vært bevisst. Det er innhold jeg har valgt å styre unna, fordi det bryter ned min selvfølelse, min verdi, hvordan jeg ser på meg selv. Jeg har stilt meg selv spørsmål. Hva gir dette meg? Motiverer dette meg på noen måte? Gjør det meg til et bedre menneske? Hvordan påvirker dette humøret mitt? Og mange andre spørsmål. Hvordan vil jeg egentlig ha det? Hva vil jeg fokusere på? Vil jeg ha det bra? Se lysere på livet og de gode tingene isteden for alt dette negative fokuset? Selvfølgelig vil jeg det. Jeg merket en stor forbedring i humøret med en gang jeg slettet meg selv ifra Tinder. Jeg vil heller bruke tiden min på noe verdifullt, noe betydningsfullt, med mening. Ikke konkurrere mot andre mannfolk om oppmerksomhet, og føle meg heldig om jeg i det hele tatt får et svar. Det blir bare patetisk. Da melder jeg meg heller ut. På samme måte melder jeg meg ut av alt det andre innholdet som skal fortelle meg hvordan verden fungerer. Jeg lager min egen standard. Jeg bestemmer selv hva som er viktig, hvilke verdier jeg skal leve etter, hva jeg skal rette min oppmerksomhet mot, hvordan jeg skal føle meg, hva energien og tiden min skal brukes på. Og jo mer jeg gjør dette, jo mer jeg trener på å være våken, tilstede, oppmerksom og bevisst, jo bedre får jeg det. Og jeg kjenner at jeg får det bedre og bedre for hver dag som går. Jeg er sunnere, sover bedre, humøret mitt er bedre, fokuset mitt er på de gode tingene. Dette ble visst ganske langt, men jeg synes det er viktig å ta opp. Vi har mye makt og innflytelse over hvordan vi vil være. Det er på tide at vi setter oss i førersetet og begynner å styre vår egen skute, ut på bedre farvann. I am captain now, som han piraten sier til Tom Hanks. Uten at vi trenger å være kriminelle, da. Avslutter med et sitat, of course. Det treffer kanskje ikke alle, da ingen av oss er helt like. Det passer for meg, og sikkert et par andre.

"You are not the victim of the world, but rather the master of your own destiny. It is your choices and decisions that determine your destiny."
― Roy T. Bennett